Rok 2020 jest wyjątkowy pod wieloma względami. Nie tylko zmienił naszą rzeczywistość, ale też przeniósł sporą część życia codziennego w świat wirtualny. Nie inaczej sprawa ma się na uczelni. Wybuch pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 spowolnił wiele działań akademickich, a niektóre całkowicie zatrzymał. Tak stało się chociażby w przypadku wydanej z początkiem roku, pierwszej w historii książki kucharskiej Politechniki Opolskiej. Czekając na powrót do normalności jej premiera została odłożona w czasie aż do teraz - nie jest bowiem tajemnicą, że od ponad dekady listopad na PO, pomimo niesprzyjającej pogodowo aury, jest miesiącem gorącym pod względem aktywności kulinarnych. Jest to więc najlepszy moment na zaprezentowanie szerszemu gronu odbiorców SMAKÓW ŚWITA Z POLITECHNIKĄ OPOLSKĄ! 

1

(wersja elektroniczna do pobrania)

Książka to efekt współpracy DWM nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, Radiem EMITER, stołówką STREFA oraz Sekcją Promocji i Kultury. Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa. 

Jednakże wydanie „Smaków Świata” to tylko jeden z elementów tegorocznej, kulinarnej układanki. Ucząc się tej nowej rzeczywistości i podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, Dział Współpracy Międzynawowej nie tylko postanowił opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania! W jego ramach na Facebook-owym fanpage-u DWM każdego dnia, aż do początku grudnia ukazywać się będą przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej i tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym.

Zapraszamy więc do wspólnej, wirtualnej podróży kulinarnej: https://www.facebook.com/IROOUTech  

Cahit     opinion Elicio  

 

Media społecznościowe Politechniki Opolskiej